|
Conditii de calitate apa potabila-1 |
LEGEA NR. 458/2002 privind calitatea apei potabile , LEGEA NR. 311/2004 (aduce completări la L 458 )şi HG 974/2004 , definesc calitatea apei potabile , stabilesc metodele de analiză , valorile admisibile pentru parametrii şi programele de monitorizare a apei potabile .
|
APA ÎN ORGANISMUL UMAN
|
Apa este un constituent fundamental şi indispensabil al organismului uman. Modificări mici produc tulburări grave iar insuficienţa aportului de apă este mult mai puţin tolerată decât carenţa în alte elemente.
|
Rolul apei în organismul uman
|
Rolurile apei în organism sunt multiple, cele mai importante fiind:
- rolul structural, ca şi principal component al organismului;
- rolul de mediu de reacţie pentru şi intervenţia în toate procesele metabolice; – contribuţia la menţinerea homeostaziei (fiind esenţială pentru variate procese, ca absorbţia, transportul, difuzia, osmoza, excreţia…);
- rol în metabolismul macronutrienţilor (din a căror degradare rezultă apă);
- sursă de Ca, Mg, Na, K şi alte substanţe utile pentru organism, dar uneori şi de elemente nedorite (toxice, agenţi patogeni…).
|
Necesităţi şi surse de apă pentru organismul uman
|
Un om are nevoie în medie de circa 100 de litri de apă pe zi: 4 litri pentru nevoia fundamentală, alimentară (2,5 litri pentru băut şi 1,5 litri prepararea hranei), 13 litri pentru spălat vesela, 13 litri pentru spălat rufe, 70 de litri pentru nevoi sanitare (spălat pe mâini şi faţă, duş, apa pentru clătirea toaletei etc.).
|
STANDARDE ŞI REGLEMENTĂRI
|
Art. 1. – Legea 458/2002 reglementează calitatea apei potabile, având ca obiectiv protecţia sănătăţii oamenilor împotriva efectelor oricărui tip de contaminare a apei potabile prin asigurarea calităţii ei de apă curată şi sanogenă.
Art. 2. – În sensul prezentei legi, următorii termeni se definesc astfel:
1. Prin apă potabilă se înţelege apa destinată consumului uman, după cum urmează:
- orice tip de apă în stare naturală sau după tratare, folosită pentru băut, la prepararea hranei ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei şi indiferent dacă este furnizată prin reţea de distribuţie, din rezervor sau este distribuită în sticle ori în alte recipiente;
- toate tipurile de apă folosită ca sursă în industria alimentară pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substanţelor destinate consumului uman, cu excepţia cazului în care Ministerul Sănătăţii şi Familiei şi Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor aprobă folosirea apei şi este demonstrat că apa utilizată nu afectează calitatea şi salubritatea produsului alimentar în forma lui finită.
Art. 3. – (1) Dispoziţiile prezentei legi nu se aplică următoarelor tipuri de ape:
- apelor naturale minerale, recunoscute ca atare de către autorităţile competente, în conformitate cu legislaţia în vigoare;
- apelor care au proprietăţi terapeutice, în sensul prevederilor stabilite prin lege, reglementări sau procedee administrative referitoare la produsele farmaceutice.
Art. 4. – (1) Apa potabilă trebuie să fie sanogenă şi curată, îndeplinind următoarele condiţii:
- să fie lipsită de microorganisme, paraziţi sau substanţe care, prin număr sau concentraţie, pot constitui un pericol potenţial pentru sănătatea umană;
- să întrunească cerinţele minime prevăzute în tabelele 1A, 1B şi 2 din anexa nr. 1;
- să respecte prevederile art. 5-8 şi 10. [……..]
Art. 7. – (1) Monitorizarea calităţii apei potabile se asigură de către producător, distribuitor şi de autoritatea de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti. [……..]
|
ANEXA Nr. 1PARAMETRI DE CALITATE ai apei potabile |
1. Parametri de calitate
Parametrii de calitate sunt microbiologici, chimici şi indicatori.
2. Valorile concentraţiilor maxime admise pentru parametrii de calitate ai apei potabile sunt cele prevăzute în tabelele 1A, 1B, 2 şi 3.
|
Parametri microbiologici
Parametru |
Valoare admisă |
Escherichia coli (E. coli) |
0/100 ml |
Enterococi (Streptococi fecali) |
0/100 ml |
|
Parametri microbiologici pentru apa îmbuteliată în sticle sau alte recipiente
Parametru |
Unitatea de măsură |
Valoare admisă |
Escherichia coli (E. coli) |
250 ml |
0 |
Enterococi (Streptococi fecali) |
250 ml |
0 |
Pseudomonas aeruginosa |
250 ml |
0 |
Număr de colonii la 22°C/ml |
ml |
100 |
Număr de colonii la 37°C/ml |
ml |
20 |
|
Tabel 2. Parametri chimici
Parametru |
Unitatea de măsură |
Valoare admisă CMA |
Acrilamidă |
µg/l |
0,10 |
Arsen |
µg/l |
10 |
Benzen |
µg/l |
1,0 |
Benz(a)piren |
µg/l |
0,01 |
Bor |
mg/l |
1,0 |
Bromaţi |
µg/l |
10 |
Cadmiu |
µg/l |
5,0 |
Clorură de vinil |
µg/l |
0,5 |
Crom (total) |
µg/l |
50 |
Cupru |
mg/l |
0,1 |
Dicloretan |
µg/l |
5 |
Epiclorhidrina |
µg/l |
0,10 |
Fluor |
mg/l |
1,2 |
Hidrocarburi policiclice aromatice |
µg/l |
0,10 |
Mercur |
µg/l |
1,0 |
Nichel |
µg/l |
20 |
Nitraţi |
mg/l |
50 |
Nitriti |
mg/l |
0,50 |
Pesticide -clasă |
µg/l |
0,10 |
Pesticide – total |
µg/l |
0,50 |
Plumb |
mg/l |
10 |
Seleniu |
µg/l |
10 |
Stibiu |
µg/l |
5 |
Tetracloretan şi Tricloretenă |
µg/l |
10 |
|
Tabel 3. Parametri indicatori
Parametru |
Unitatea de măsură |
Valoare admisă CMA |
Aluminiu |
µg/l |
200 |
Amoniu |
mg/l |
0,50 |
Bacterii coliforme |
numar/100ml |
0 |
Carbon organic total (COT) |
Nici o modificare anormală |
Cloruri |
mg/l |
250 |
Clostridium perfringens (specia, inclusiv sporii) |
numar/100ml |
0 |
Clor rezidual liber – la intrarea în reţea |
mg/l |
0,5 |
Clor rezidual liber – la ieşirea din reţea |
mg/l |
0,25 |
Conductivitate |
μS cm-1 la 200C |
2.500 |
Culoare |
Acceptabila consumatorilor si nici o modificare anormala |
Duritate totala, minim |
grade germane |
5 |
Fier |
µg/l |
200 |
Gust |
Acceptabil consumatorilor şi nici o modificare anormală |
Mangan |
µg/l |
50 |
Miros |
Acceptabil consumatorilor şi nici o modificare anormală |
Număr de colonii la 22°C/ml |
Nedetectabili la 100 de ml |
Oxidabilitate |
mg O2/l |
5 |
pH |
unităţi de pH |
>= 6,5; <= 9,5 |
Sodiu |
mg/l |
200 |
Substanţe tensioactive – Total |
µg/l |
200 |
Sulfat |
mg/l |
250 |
Sulfuri şi hidrogen sulfurat |
µg/l |
100 |
Turbiditate |
UNT |
<= 5 |
Zinc |
µg/l |
5000 |
Tritiu |
Bq/l |
0,1 |
Doza efectivă totală de referinţă |
mSv/an |
0,10 |
Activitatea alfa globală |
Bq/l |
0,1 |
|
ANEXA Nr. 2MONITORIZAREA DE CONTROL ŞI DE AUDIT |
1. Monitorizarea de control
1.1. Scopul acestei monitorizări este de a produce periodic informaţii despre calitatea organoleptică şi microbiologică a apei potabile, produsă şi distribuită, despre eficienţa tehnologiilor de tratare, cu accent pe tehnologia de dezinfecţie, în scopul determinării dacă apa potabilă este corespunzătoare sau nu din punct de vedere al valorilor parametrilor relevanţi stabiliţi prin prezenta lege.
1.2. Pentru monitorizarea de control sunt obligatorii următorii parametri:
- Aluminiu1)
- Amoniu
- Bacterii coliforme
- Culoare
- Concentraţia ionilor de hidrogen (pH)
- Conductivitate
- Clorul rezidual liber2)
- Clostridium perfringens3)
- Escherichia coli
- Fier1), 4)
- Gust
- Miros
- Nitriţi5)
- Oxidabilitate6)
- Pseudomonas aeruginosa7)
- Sulfuri şi hidrogen sulfurat8)
- Turbiditate
- Număr de colonii dezvoltate7) (220C şi 370C)
2. Monitorizarea de audit
2.1. Scopul monitorizării de audit este de a oferi informaţia necesară pentru a se determina dacă pentru toţi parametrii stabiliţi prin prezenta lege valorile sunt sau nu conforme.
2.2. Pentru monitorizarea de audit este obligatoriu să fie monitorizaţi toţi parametrii prevăzuţi la art. 5, în care autoritatea de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, a stabilit că, pentru o perioadă determinată de către ea, un anumit parametru dintr-un anumit sistem de aprovizionare cu apă potabilă nu ar putea fi prezent în asemenea concentraţii încât să conducă la modificarea valorii lui stabilite.
2.3. Monitorizarea de audit se va efectua de către autoritatea de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, conform Normelor de supraveghere, inspecţie sanitară şi monitorizare a calităţii apei potabile.
|
|
|